Пятница, 29.03.2024
Кам'янська районна громадська організація "Спілка краєзнавців"
Національної спілки краєзнавців України
 
 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 88
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входу
Головна » 2012 » Февраль » 2 » Гордимося земляком
01:28
Гордимося земляком
     
     Ім’я Олександра Антоновича Захаренка добре відоме у педагогічному середовищі не лише в Україні, а й в пострадянському просторі. Уродженець нашого міста О.А. Захаренко був людиною надзвичайно дієвою, відомим державним і громадським діячем. Так з 1990 року він - голова творчого союзу вчителів України, народний депутат Верховної Ради СРСР, заслужений учитель України, академік, дійсний член Академії педагогічних наук України, член закордонних парламентських делегацій.
      За вагомий особистий внесок у розвиток української педагогічної освіти, багаторічну плідну роботу з навчання і виховання молоді, активну участь у громадському житті його нагороджено орденами Леніна і "Знак пошани ", медаллю А.С. Макаренка, присвоєно звання "Відмінник освіти СРСР".
     Народився він 2 лютого 1937 року в місті Кам’янка Черкаської області. Батько - Антін Іванович - до виходу на пенсію працював головним бухгалтером Кам’янського машинобудівного заводу. Мати - Варвара Вереміївна працювала завідуючою дитячим садком радгоспу "Жовтень”.
    В 1944 - 1951 роках Олександр Антонович навчається в Кам’янській семирічній школі № 3, яку закінчує на відмінно.
    1951 - 1953 роки навчається в Кам’янській середній школі №1.
     1954 рік - учитель математики і фізики у вечірній школі робітничої молоді м. Кам’янки.
     В 1954 році вступив до Черкаського педагогічного інституту і закінчив його з відзнакою. В цьому ж році поїхав працювати у Сахнівську середню школу Корсунь-Шевченківського району учителем фізики та математики.
     З 1966 –2001 рр. працював директором Сахнівської середньої школи . Дружина - Віра Петрівна - була вчителькою математики Сахнівської середньої школи Корсунь-Шевченківського району. Діти - Сергій Олександрович та Владислав Олександрович закінчили Черкаський педагогічний інститут .
     Протягом трудової діяльності обирався делегатом ХХІ, ХХІІ, ХХV партійних з’їздів та депутатом Верховної Ради Радянського Союзу 2-х скликань. Олександр Антонович учасник 2-х з’їздів вчителів СРСР та України. Був депутатом обласної Ради та головою Творчої спілки вчителів. В 1989 році обраний членом-кореспондентом Академії педагогічних наук СРСР. 1974 року йому присвоєно звання Заслуженого вчителя УРСР, а в 1983 – звання Народного вчителя СРСР. З 1993 року - академік Академії педагогічних наук України.
     За чотиритомне видання "Енциклопедія шкільного роду" про громаду села Сахнівки О. Захаренка визнано найкращим освітянином України, 2001 року - лауреатом відзнаки "Засвіти вогонь". За наказом Міністерства освіти і науки України від 1 лютого 2002 року № 61 школа, з якою доля з'єднала Олександра Антоновича, отримала статус авторської. За досвідом сільського педагога в Сахнівку їздили зі всього світу: з Канади і Німеччини, з Китаю і Японії, знають про Сахнівську школу і в Сполучених Штатах Америки .
     Помер О.А.Захаренко у 2002 році.
     Олександр Антонович зазначав, «…що школа покликана стати тим місцем для особистості учня і вчителя, де буде духовно збагачуватись кожен учасник навчально- виховного процесу, де буде формуватись громадянська зрілість і особиста відповідальність за свій вклад у національно - культурне відродження України, у розбудову держави.
     Вирішуючи ці завдання школа забезпечує різні види діяльності в широкому спектрі позакласної сфери – гуртковій, профільній, спортивній, художньо-естетичній роботі, максимально сприяючи розвитку і самовизначенню особистості дитини.
     При вирішенні поставлених завдань успіх можливий лише в атмосфері доброзичливості, довіри, співробітництва, відповідальності на всіх рівнях шкільного педагогічного простору…» .
Олександр Шамрай,
кандидат історичних наук,
старший викладач кафедри державне управління
і соціально-політичних наук
Черкаського національного університету
імені Богдана Хмельницького
Переглядів: 851 | Додав: kraeznaveс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Пошук
Календар
«  Февраль 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Друзі сайту
 
 
 
 
 
Каменка
Copyright "Спілка краєзнавців Кам'янщини" © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz