Суббота, 20.04.2024
Кам'янська районна громадська організація "Спілка краєзнавців"
Національної спілки краєзнавців України
 
 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 88
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входу
Головна » 2013 » Март » 25
       На сучасному етапі відродження незалежної України невід'ємною складовою громадянського духу та науко­вих досліджень є історичне краєзнавство, спрямоване на відродження духовності, історичної пам'яті, форму­вання у громадян, і передусім у молоді, любові до рідного краю, національного патріо­тизму, поваги до людини, відповідальності за збережен­ня історико-культурного над­бання.
      Регіональна та краєзнавча тематика практично присутня у всіх наукових форумах гуманітарного і природничо­го профілю. Все це актуальність і вагомість історико-краєзнавчих та регіопальних досліджень в українській історичній науці.
       Про те, що краєзнавство стало в авангарді національ­но-культурного відродження в суверенній Україні, опорою її державності, свідчить та увага, з якого до нього став­ляться суспільство та влада. Свідченням цього є Указ Президента України від 23 січня 2001 року "Про заходи щодо підтримки краєзнавчого руху в Україні", який накрес­лив принципово нові шляхи його розвитку, а доповнила на регіональному рівні районна програма розвитку краєзнавства на період 2011 -2015 рр. та премії Марії Шкаліберди від 30.12 2010 р. № 2-5/VI.
      Вся ця діяльність належним чином буде зміцнювати почуття любові до України, до рідного краю, до славних традицій наших земляків.
      На виконання Указу Президента України від 23 січня 2001 року №35/2001 "Про заходи щодо підтримки краєзнавчого руху в Україні”, з метою популяризації краєзнавчих досліджень, залучення широких кіл громадськості, учнівської молоді до вивчення культурної спадщини краю та обговоривши з краєзнавчим активом району, а це вчителі історії, працівники Кам`янського історико-культурного заповідника, працівники музеїв та краєзнавцями кому небайдужа історія рідного краю визначились у створенні 27 серпня 2003 року Кам’янської районної громадської організації «Спілки Краєзнавців». З перших своїх кроків громадська організація запровадила з 2004 року районні науково-практичні краєзнавчі конференціі, на сьогодні проведено вже 9 конференцій з наступною тематикою: 355-річчю заснування м.Кам'янки, 60-річчю Великої Перемоги в Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр., Голодомор 1932-1933 рр., 70-річчю літературно-меморіального музею О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського, конференція присвячена вивченню фольклору та етнографії Кам`янського району, 355-річчю заснування м.Кам'янки, 65-річчю Великої Перемоги в Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр. Всі матеріали конференцій друкуються у науково-популярному виданні "Джерело", дане видання постійно роздається в бібліотеки району та всі шкільні бібліотеки. Дане видання стало цікавим довідником для краєзнавців району.
      Цікавою подією в житті району є вручення краєзнавчої премії ім. М.А.Шкаліберди, яку з ініціативи районної громадської спілки краєзнавців започаткувала районна рада. Урочисте вручення премії ім. М.А.Шкаліберди відбувається нині щорічно до 8 листопада дня народження Марії Антонівни в приміщенні історичного музею Кам`янського державного історико-культурного заповідника. Але нажаль маємо констатувати, що на протязі трьох років жодної копійки з районного бюджету виділено не було для виконання програми краєзнавства, а самі краєзнавці шукали джерела для реалізації пунктів програми.
      Краєзнавці щорічно відвідують могилу М.А.Шкаліберди та покладуть квіти на її могилу. Видано книги кам'янських краєзнавців К.Н.Гудзенка "Там, де протікає річка Тясмин" та Ф.П.Людного "Дорогами війни". Книги стали цікавими для тих, кому не байдужа історія рідного краю.
      Краєзнавці району мають можливість публікувати свої дослідження на сторінках газети "Трудова слава" в започаткованій рубриці «Краєзнавство» яку готує районна громадська організація "Спілка краєзнавців".
      Краєзнавці Кам’янського району беруть активну участь в обласних краєзнавчих конференціях. Відбуваються цікаві виставки, присвячені різним тематикам. Літературно-музичні вечори "Отамани Холодного яру", "Життя, мов спалах свічки", літературно-мистецькі свята "Друзья, прекрасен наш союз" приваблюють не лише жителів, а й гостей міста, району. Щорічно готується календар пам'ятних дат рідного краю. Постійно проводяться засідання ради спілки краєзнавців району.
      На сьогодні районна громадська організація «Спілка краєзнавців» НСКУ тісно співпрацює з обласна організація НСКУ з гуманітарними кафедрами Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та Черкаського технологічного університету, Черкаським державним архівом, краєзнавчими музеями, історико-культурними заповідниками, бібліотеками та іншими закладами.
      В районі триває робота по залученню охочих до членства в Кам`янській районній громадській організації «Спілці Краєзнавців» в якій на початок 2013 року було дійсних членів 59 краєзнавців. Найбільшими осередками членства в організації є працівники Кам`янського державного історико-культурного заповідника, методичний кабінет відділу освіти Кам`янської райдержадміністрації, вчителі історії району та краєзнавці.
       На сучасному етапі відмічається активізація краєзнавчих досліджень з боку музеїв та заповідників, окремих навчальних закладів, краєзнавців. Водночас, краєзнавство недостатньо вивчається у школах, відсутні розробки у цій сфері, а також узагальнюючі праці з окремих напрямків краєзнавства. Не відповідає сучасним вимогам інформаційне забезпечення.
       З метою сприяння розвитку краєзнавчого руху необхідно забезпечити видання ґрунтовних дослідницьких робіт з історії краєзнавства, розроблення термінології у цій сфері, складання бібліографії краєзнавства тощо. Тому краєзнавці району все роблять для дослідження маловідомих сторінок рідного краю.
Голова районної громадської
організації «Спілка краєзнавців»,
 кандидат історичних наук
лауреат обласної краєзнавчої
премії ім.М.Максимовича
О.Г.Шамрай
Переглядів: 937 | Додав: kraeznaveс | Дата: 25.03.2013 | Коментарі (0)


Пошук
Календар
«  Март 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
 
 
 
 
 
Каменка
Copyright "Спілка краєзнавців Кам'янщини" © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz