Четверг, 18.04.2024
Кам'янська районна громадська організація "Спілка краєзнавців"
Національної спілки краєзнавців України
 
 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 88
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входу
Головна » Архив новостей

23-25 березня відбулася II Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція учнівської молоді «Державотворчі процеси в Україні: через віки у XXI століття», організована Черкаським обласним Центром туризму, краєзнавства і екскурсій учнівської молоді Черкаської обласної ради.

До участі в конференції було запрошено Заболотного Олега, учня 9 класу Кам’янської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 з роботою «Федір Швець – видатний український державотворець» (наукові керівники - учителі історії Кам'янської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Могилка Анатолій петрович, Рибалка Марія Дмитрівна).

Метою конференції стало залучення учнівської молоді до пошуково-дослідницької діяльності, збереження освітньо-культурних потреб дітей, виховання в учнівської молоді патріотизму, любові до рідного краю, його історії, духовної спадщини, шанобливого ставлення до свого народу та формування загальнолюдських цінностей.

На відкритті конференції, що відбувалося 24 березня 2017 р.  у Черкаському національному університету ім. Б. Хмельницького, учасників учасників заходу привітали головний спеціаліст відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки України Світлана Бут, заступник начальника Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації Валентина Ткаченко, проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ЧНУ ім. Б. Хмельницького, доктор історичних наук, професор Сергій Корновенко, директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Сергій Неділько та директор Черкаського обласного Центру туризму, краєзнавства і екскурсій учнівської молоді Черкаської обласної ради Олександра Фігура. Святкову атмосферу підтримували і художні колективи Черкаського національного університету — вокальний гурт «Жива музика» та Народний самодіяльний ансамбль танцю «Черкащанка». 

На пленарному засіданні виступили професори Сергій Корновенко, Віталій Масненко та Анатолій Чабан.

Учасники конференції - учні середніх та старших класів із усієї України, - продовжили роботу у секціях на базі ННІ історії і філософії. Загалом, у 4 секціях презентували свої наукові проекти 70 школярів. Секційна робота проводилася за наступними напрямами: "Державотворчі процеси на території сучасної України від найдавніших часів до наших днів. Особливості боротьби українців проти поневолення і національно-визвольні рухи" (модератор - к.і.н., доц. О. І. Овчаренко); "Історичні постаті в процесі державотворення на українських  землях, їх роль і місце у боротьбі та звільнення народу від гніту та зовнішніх посягань, внесок у формування основ державності" (модератор - к.і.н., ст . викладач О. М. Абразумова); "Культура як духовна складова пошуку шляхів самоідентифікації українського народу, становлення та розвитку державності на українських землях: зміст, форми та засоби духовної і матеріальної культур" (модератор - к.і.н., доц. В. К. Івангородський); "Історико-краєзнавчі та природні туристсько-рекреаціні об'єкти України, пов'язані з подіями державотворення та історичними постатями" ((модератор - к.і.н., проф. В. М. Мельниченко).

25 березня учасники конференції провели в екскурсійному турі Черкащиною. На базі Шевченківського національного заповідника (м. Канів) відбулося нагородження авторів найкращих пошукових робіт.

Переглядів: 699 | Додав: kraeznaveс | Дата: 25.03.2017 | Коментарі (0)

Запрошуємо взяти участь у Краєзнавчій вікторині - 2017, яка присвячена 100 -річчю Української революції, 135 -річчю від дня народження Кароля Шимановського, 80- річчю від дня народження О.А.Захаренка.

Запитання вікторини можна завантажити зі сторінки ЗАХОДИ - КРАЄЗНАВЧА ВІКТОРИНА нашого сайту.

Відповіді надсилати до 1 квітня 2017 року до Кам`янського державного історико-культурного  заповідника, за адресою вул. Декабристів, 5.

Тел. для довідок щодо подачі матеріалів: 6-22-74. 

Переглядів: 648 | Додав: kraeznaveс | Дата: 25.01.2017 | Коментарі (0)

14-та районна науково-практична краєзнавча конференція «Рідний край в контексті Історії України»

присвячується 100-річчю Української революції (1917-1921 рр.), 135-річчю від дня народження Кароля Шимановського, 80-річчю від дня народження О.А.Захаренка

Мета і завдання конференції: виявити цікаві дослідження з історії рідного краю і надати можливість краєзнавцям  оприлюднити напрацьований матеріал перед широкою аудиторією та опублікувати в науково-популярному виданні «Джерело».

Конференція відбудеться  21 квітня 2017 року о 09.00 в Кам`янській загальноосвітньої школи № 1 (приміщенні  початкових класів, актовий зал).

В конференції беруть участь учні старших класів, вчителі загальноосвітніх шкіл, наукові співробітники заповідника та краєзнавці району.

На конференції дослідники можуть виступити в секціях:

1. 100 - річчя Української революції ( 1917-1921 рр.), в контексті історі рідного краю

      1) Головні події Української революції та визвольні змагання   на  території рідного краю (збори, мітинги, віче, військові та цивільні події,  що свідчать про підтримку населенням Укранської революції  та  Укранської державності);

      2)  Відомі особистості  рідного краю, які брали участь  в  Українській революції та визвольних змаганнях  за волю і незалежність України;

     3) Увічнення пам’яті про звитяги краян доби Української революції та періоду визвольних змагань на теренах рідного краю ( музейні експозиції,  меморіальні та пам’ятні знаки,  назви вулиць,  спогади, перекази, легенди, видання  матеріалів тощо).

2. Життя і творчість Кароля Шимановського як невід’ємна складова світової музичної культури України

      1)  Тимошівка – мала  батьківщина Кароля Шимановського;

      2)   Кароль Шимановський – український період життя і творчості;

      3)   Вшанування пам’яті Кароля Шимановського  в рідному краї  та Україні.

3. Олександр Антонович Захаренко – відомий педагог-гуманіст, громадський діяч, заслужений учитель України

    1) Дитячі,  шкільні, молоді  роки, трудова діяльність О.А.Захаренка, пов’язана з     рідним краєм; 

       2)  Внесок О.А.Захаренка. в  розвиток  вітчизняної педагогічної думки  ХХ ст.;

       3)  Впровадження  новаторських ідей О.А.Захаренка в сучасній педагогіці .    

 Матеріали надавати в паперовому  та  електронному вигляді  до 1 квітня 2017 року до Кам`янського державного історико-культурного заповідника. Тривалість виступу до 7 хвилин.

 Щодо  участі в конференції, звертатися в Кам`янський державний історико-культурний заповідник за тел.: 6-22-74;  6-19-75.

  Оргкомітет 

Переглядів: 676 | Додав: kraeznaveс | Дата: 23.01.2017 | Коментарі (0)

20 січня 2017 року вийшов черговий номер газети "Аграрний край" зі сторінкою "Краєзнавство" №46, яка підготовлена районною громадською організацією "Спілка краєзнавців".

Цікавим для читачів буде краєзнавчий календар "Пам'ятні дати рідного краю у 2017 році".

Опубліковано оголошення про проведення ХІV районної науково-практичної краєзнавчої конференції «Рідний край в контексті історії України» .

Запитання краєзнавчої вікторини будуть цікавими учням та учителям загальноосвітніх закладів району.

Ознайомитись із змістом випуску №46 та інших сторінок, які підготовлені районною громадською організацією "Спілка краєзнавців" можна на сторінці "Краєзнавство"

Переглядів: 668 | Додав: kraeznaveс | Дата: 21.01.2017 | Коментарі (0)

Новий 2017 рік знаменний ювілеями та пам'ятними датами. Цього року ми будемо згадувати відомих людей, що відвідували наш край, та земляків, що внесли значний вклад в історію країни. Будемо говорити про визначні події для Кам'янщини. Для прихильників краєзнавчої справи підготовлено календар "Пам'ятні дати рідного краю - 2017".

Запрошуємо завантажити документ зі сторінки КАЛЕНДАР КАМ'ЯНЩИНИ нашого сайту.

Переглядів: 617 | Додав: kraeznaveс | Дата: 10.01.2017 | Коментарі (0)

Шановні краєзнавці, земляки-черкащани!

Щиро вітаємо Вас з Новим 2017 роком і Різдвом Христовим!

В минулому, непростому році, краєзнавці Черкащини гідно виконували свій патріотичний обов’язок на дослідницькій і культурно-освітній ниві. Зусиллями подвижників краєзнавства створені і побачили світ нові праці, присвячені історії краю, людям, які творили і продовжують творити добро на рідній землі.  Досліджені вами сторінки минулого є життєстверджуючою основою для виховання молодого покоління, сприяють формуванню у нього високих громадянських якостей, поваги до власної історії.

Зустрічаючи Новий 2017 рік, сподіваємося на добрі зміни, на мир і спокій у нашій державі. Нехай світлі новорічні і різдвяні свята сповнять наші серця радістю й надією, принесуть у кожну родину злагоду, добробут і благополуччя.

Щасливого Нового року та щедрого Різдва!

Президія правління
Черкаської обласної організації
Національної спілки краєзнавців України

Переглядів: 517 | Додав: kraeznaveс | Дата: 01.01.2017 | Коментарі (0)

Шановні краєзнавці району!

Сердечно вітаємо Вас і Ваші родини, з Новим роком та Різдвом Христовим!

Нехай Новий рік буде щедрим на добро і достаток,

Нехай мир і добро назавжди оселяться у Вашій домівці  і в нашій Україні.

Любові, щастя, міцного здоров`я,

щирих  посмішок  від тих,  хто поряд,

щасливих  Різдвяних свят.

Низький уклін Вам за неоціненни внесок у благородну справу.

 Правління районної організації

краєзнавці Кам`янського району

Переглядів: 488 | Додав: kraeznaveс | Дата: 01.01.2017 | Коментарі (0)

Українська вишивка! Скільки в ній магічності і сили, віри та безмежної любові до природи, людей. Це тяжка праця жіночих рук, в яких вкладена енергія добра, зворушливих картин і орнаментів, які не залишать кожного байдужим.

Вишивання є одним з найстародавніших видів декоративно-прикладного мистецтва. Вишивка вдосконалювалась протягом століть і дійшла до нас у вигляді чудових різноманітних орнаментів, швів та цікавих сполучень кольорів.

 У минулому майже кожна жінка вдосконалювала своє вміння, прикрашаючи вишивкою одяг і предмети домашнього побуту. У роботах народних майстрів відбиваються вічний потяг до краси та зв'язок людини з природою. Протягом століть склалися певні прийоми техніки вишивання, характери орнаментів і колорит.

З древніх часів люди прагнули прикрасити свій одяг і предмети домашнього побуту різними візерунками, орнаментами, малюнками. Жінки були зобов'язані володіти мистецтвом вишивання і проводили багато часу за цим заняттям.

Вербівка славиться майстерністю вишивки ще здавна. Так, під керівництвом Наталії Давидової в 1900 році було створено майстерню в селі Вербівка за 13 кілометрів від Кам’янки, яка стала унікальною лабораторією авангардного мистецтва. Наталя Давидова у своїй майстерні поєднала художників і селянок-вишивальниць. Вона орієнтувалася на європейську моду, міський костюм, який оздоблювала авангардними малюнками, вишитими за старовинною технікою. Давидова їздила в експедиції, а жінки в її майстерні відтворювали та розвивали знайдені зразки. Але, щоб нові костюми були до вподоби і в Європі на міжнародних виставках, ескізи малювали друзі Давидової — Олександра Екстер, Казимир Малевич, Любов Попова, Надія Удальцова, Ніна Генке-Меллер, Ольга Розанова.

Роботи були представлені на Першій Південноросійській виставці прикладного мистецтва і кустарних виробів у 1906 році. В 1909 році в Києві відбулася Друга кустарна виставка, де роботи Вербівської артілі відзначені експертною комісією, а Наталя Давидова отримала срібну медаль.

На початку ХХ століття одяг, оздоблений гладдю, з Вербівки підкорив не одну міжнародну виставку. У наші дні традиції художників-авангардистів не забули. Дизайнер Лілія Пустовіт створила арт-кутюрну колекцію за мотивами творчості Олександри Екстер. Усього створено 14 арт-кутюрних моделей, в яких використовується безліч різних фактур (пластик, сітка, різні тканини, каміння Swarovcki). «Тут немає копій, — запевнила Лілія. — Проте всі сукні ми намагалися створити за тими принципами, за якими працювала сама Екстер».

Дівчинка восьмилітнього віку починала готувати собі придане і до п’ятнадцяти-шістнадцяти років повинна була мати святковий і буденний одяг, скатертини, рушники, яких мало б вистачити на декілька років. Готували рушники, якими одаровували на весіллі рідню жениха й почесних гостей. Перед весіллям улаштовували виставку виробів, а за їхньою кількістю та якістю визначали майстерність і працьовитість нареченої.

Традиції вишивки збереглися і в наш час.

Сидоренко Антоніна Миколаївна – жителька села Вербівки, майстриня вишивки її знають всі жителі села. Народилася 26 лютого 1936 року. Як і всі сільські діти виросла в бідності.У школу пішла в 1945 році, але вже й до цього вміла вишивати. Вміння це передала їй мати, яка полюбляла й сама займатися цим рукоділлям. 1952 році закінчила 7 класів Вербівської школи. Після цього пішла працювати обліковцем на тракторну бригаду.

За спогадами Фідлер Галини Антонівни (1936 р.н.).

(взято 09.03.2013 р.)

 «Вишивала вона змалку. А в шістнадцять років мала вже свої перші замовлення. Це були весільні рушники та скатертини.»

У 1956 році працювала продавцем у Лебедівській кооперації, 1959 року вийшла заміж за Сидоренка Олександра Панасовича. З 1965 по 1968 рік працювала секретарем сільської Ради.

Залишилися з чоловіком у селі, збудували гарну оселю, народили дітей. Донька Алла, 1967 року народження, проживає в м. Кам’янка з сім’єю, а донька Наталія, 1973 року народження, проживає в м. Києві.

 До виходу на пенсію Антоніна Миколаївна працювала бухгалтером у конторі колгоспу «Промінь Ілліча».

Сидоренко Антоніну Миколаївну, жительку села Вербівки, - називають “золоті руки” . Ще з повоєнного дитинства жінка не розлучається з голкою та ниткою. Спочатку це було захоплення, яке не давало можливість загинути від голоду. Пізніше – це захоплення стало долею. На її вишивках виросли діти, уквітчані “маком-цвітом” , “рожами”, “ластівками”. Стали на весільний рушник онуки, які бабуся вишила з трепетом та ніжністю.

Український рушник! Як багато містить у собі це слово, яке воно рідне та миле! Чи можна знайти у Вербівці хату, де не було б рушника. Роботи Антонини Миколаївни можна знайти майже в кожній домівці рідного села.

 Адже з давніх-давен у родинному житті українців рушник відіграє першорядну роль, як традиційно-ритуальну, так і мистецько-декоративну. Як ужиткова річ він завжди був під рукою – тож від слова “рука” й пішла назва рушника. Рушники передавались як талісман з роду в рід, з покоління в покоління.

Народна майстриня ще й досі зберігає рушники, які вишила її мама – Василина Венедиктівна. Вона – це маленька історія України. Адже саме вона прищепила любов до народних традицій вишивки своїй донечці.

Український рушник – це наші думи, безмежні пісні.

 Антоніна Миколаївна вміє вишивати не тільки хрестиком, а й декоративним швом, гладдю, низником, мережкою…

Наша майстриня вишиває не тільки рушники, а й подушки, картини і, уявіть собі – ікони Святих. Подушки вишиті різним образом. Першу подушку майстриня вишила в 12 років, а останню в подарунок внучці в 2010 році.

ЇЇ орнаменти пов’язані з фольклорною символікою, практичною діяльністю людей (“сухарці”, ”грабельки”, ”старчики”, ”гречка”, ”вітряки”), а також їхніми уявленнями про тваринний світ.

Маленьке янголятко, вишите майстринею, являється оберегом для сім’ї.

Серветки та скатерки, сорочки та покривала все в руках майстрині оживає яскравим орнаментом, гамою кольорів.

Христос воскрес! Приємно нести святковий кошик до церкви з таким рушником.

Її картини : «Спаситель», «Ікона Богородиці», «Лебеді кохання», «Тарас Григорович Шевченко», «Мак і колосся», «Чудо-квіти», «Букет з бузку», «Братики й сестрички» ваблять око чудовою гамою кольорів, відчувається любов майстрині до природи, до квітів.

Вишивала завжди, коли мала вільну хвилинку, багато дарувала друзям, вишивала дітям та онукам. І зараз вишиває.

«Щастя майстра в його творах,

Щастя матері в її дітях.»

 Народна майстриня – це втілення вірності та ніжності, любові до дітей та онуків… і, звичайно ж, – до улюбленої справи.

Останнім часом усе частіше можна побачити людей в українських сорочках — їх одягають у дні релігійних і національних свят, на наукові конференції та громадські зібрання. Певне, сучасні українці інтуїтивно відчувають, що їм бракує таємних символів, які гармонізують життя.

Змінюються часи. Змінюються покоління, їхні уподобання та погляди. Змінюються одяг і прикраси. Але залишаються віковічні традиції, які єднають нас із нашими пращурами. Серед них і традиції, пов’язані з вишивкою. Ці традиції є історією нашої країни, історією окремої родини, історією кожної людини.

Збережімо цей скарб, щоб передати його наступним поколінням!

ЛІТЕРАТУРА

 1. Газета «Урядовий кур’єр» від 25.12.2012 р.

 2.Спогади Сидоренко Антоніни Миколаївни , жительки села Вербівки 1936 р.н.

 3.Спогади подруги Сидоренко А.М., Фідлер Галини Антонівни, жительки села Вербівки, 1936 р.н.

 

 Валентина МОРОЗОВА,

 в.о. начальника відділу освіти

Переглядів: 528 | Додав: kraeznaveс | Дата: 10.11.2016 | Коментарі (0)

В кінці жовтня у актовій залі Будинку творчості дітей та юнацтва зібралося чи мало людей на засідання клубу Ветеран Кам`янської районної організації профспілки працівників освіти і науки за тематикою «Поетична осінь».

З 90 річчям від дня народження друзі, колеги, однодумці прийшли привітати Федора Петровича Людного - вчителя-історика, полковник у відставці, інвалід Великої вітчизняної війни, почесний краєзнавець України, почесний член Черкаської обласної організації Товариства «Знання», кращий робсількор Черкащини,почесний громадянин м.Кам`янки, районної  премії імені Марії Шкаліберди за 2006, 2016 роки, відмінник народної освіти.

Федір Петрович є прикладом мужності і незламності не тільки для своїх учнів, але й для кожної людини, яка його знає.

Бути вчителем, вихователем, наставником – це справжнє мистецтво, обране за покликом серця, наполеглива, чесна, натхненна праця, що збагачує світ мудрістю, знаннями, милосердям, людяністю. Усі присутні дякували Людині за щоденну самовіддачу, благородну любов і турботу, віддане служіння улюбленій справі, терпіння, мудрість, наполегливість і високий професіоналізм. Від щирого серця бажали ювіляру міцного здоров’я на довгі літа, щастя, благополуччя, невичерпної наснаги, Божої благодаті у мирі, любові та злагоди.

Організатором даного заходу стала районна рада ветеранів педагогічної праці на чолі з її керівником Валентиною Македонською.

О.Г.ШАМРАЙ,

голова Кам`янської районної організації

профспілки працівників освіти і науки

Переглядів: 497 | Додав: kraeznaveс | Дата: 31.10.2016 | Коментарі (0)

21 жовтня 2016 року вийшов №45 "Краєзнавство". До уваги читачів - інформаційне повідомлення про конференцію районної громадської організації "Спілка краєзнавців", яка була присвячена організційним питанням діяльності спілки.

Статті Г.Таран "Михайло Бойко - вчений зі світовим ім'ям" і В.Морозової "Захоплення, яке стало долею" - підсумки краєзнавчих пошуків краєзнавців Кам'янщини.

Ознайомитись із змістом випуску №45 та інших сторінок, які підготовлені районною громадською організацією "Спілка краєзнавців" можна на сторінці "Краєзнавство"

Переглядів: 458 | Додав: kraeznaveс | Дата: 30.10.2016 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 ... 8 9 »

Пошук
Календар
«  Апрель 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Друзі сайту
 
 
 
 
 
Каменка
Copyright "Спілка краєзнавців Кам'янщини" © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz