Пятница, 19.04.2024
Кам'янська районна громадська організація "Спілка краєзнавців"
Національної спілки краєзнавців України
 
 
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 88
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входу
Головна » Архив новостей
Шановні друзі!
 Вітаємо вас з Новим 2013 роком і Різдвом Христовим.

     Відійшов в історію непростий, але насичений подіями і добрими справами рік. Як і всі патріоти рідного краю і України, краєзнавці Черкащини гідно виконували своє призначення на дослідницькій і культурно-освітній ниві.
    Зусиллями невтомних подвижників краєзнавчого руху створені і побачили світ нові праці про історію міст і сіл нашого краю, про його людей, які творили і продовжують творити добро і достаток на рідній землі.    
   Сердечно вітаємо усіх, для кого відродження історичної пам’яті, національного патріотизму, відповідальності за збереження історико-культурної спадщини  стало справжнім покликанням і метою життя.    
   Бажаємо краєзнавцям, усім, хто не байдужий до минулого і сучасного рідного краю, плідних пошуків в новому 2013 році. Хай досліджені вами сторінки минулого стануть життєстверджуючою основою для молодих поколінь, сприятимуть формуванню у них високих громадянських якостей, поваги до власної історії.  
   Нехай ці світлі свята сповнять наші серця радістю й новою надією, принесуть у кожну родину мир і злагоду, добробут і затишок.
Президія правління
Черкаської обласної організації
Національної спілки краєзнавців України
Переглядів: 757 | Додав: kraeznaveс | Дата: 01.01.2013 | Коментарі (0)

Шановні краєзнавці та дослідники рідного краю!
Щиро вітаємо з Новим 2013 роком та Різдвом Христовим!
    Від щирого серця бажаємо краєзнавцям району міцного здоров’я, щастя, добробуту і благополуччя, виконання всіх планів і бажань, гарної долі в році новому.
   Хай цей рік стане роком втілення давніх сподівань і продовження добрих традицій, принесе успіх та процвітання в справах, подарує взаєморозуміння, душевне тепло та добробут в родинному колі.
  Щиро бажаємо, щоб негаразди і смуток обходили стороною, а віра й надія наповнювали серця благословенним миром і любов’ю!
  Щасливого Нового року та щедрого Різдва!
З повагою
Правління Кам’янської районної організації
Національної спілки краєзнавців України
Переглядів: 740 | Додав: kraeznaveс | Дата: 01.01.2013 | Коментарі (0)

    На сторінках районної газети "Трудова слава" вийшов 36 випуск сторінки "Краєзнавство", яка підготовлена районною громадською організацією "Спілка краєзнавців". 

     У випуску:

  • Пам'ятні дати рідного краю у 2013 році,
  • Краєзнавча вікторина - 2013 (запитання),
  • оголошення про краєзнавчу конференцію 2013 року.

      Переглянути електронний варіант цього випуску та попередніх можна на сторінці сайту "КРАЄЗНАВСТВО".


Переглядів: 750 | Додав: kraeznaveс | Дата: 16.12.2012 | Коментарі (0)

  У 2012 році вже в дев`яте місцевим дослідникам вручається премія імені Марії Шкаліберди - відомого краєзнавця, заслуженого працівника культури України, людини високого інтелекту, всебічної освіченості, внесок якої у розвиток краєзнавства нашого краю є неоціненним.
     8 листопада 2012 року в історичному музеї заповідника відбулося засідання районної конкурсної комісії з присудження краєзнавчої премії імені Марії Шкаліберди. Члени комісії обговорили матеріали і таємним голосуванням визначили наступних номінантів: премія за 2012 рік присуджена Чупак Тамілі Петрівні за видання «Співограй», «Я молюся піснею до неба». Заохочувальні премії були присуджені авторам О.Г.Шамраю та О.Г.Гончарику за книгу про О.А.Захаренка та колективну роботу по матеріалах конференції «Джерело» випуск 9.
     Комісія відзначила велику краєзнавчу роботу, яку проводять у загальноосвітніх школах району та обговорили заходи, що будуть проводитись у 2013 році краєзнавцями району.
За матеріалами рішення комісії з присудження премії М.Шкаліберди
Переглядів: 712 | Додав: kraeznaveс | Дата: 10.11.2012 | Коментарі (0)

     У Черкаському видавництві "Вертикаль" вийшов друком дев'ятий випуск збірки "Джерело". 

     До збірки увійшли наукові доповіді та повідомлення, які були представлені на дев'ятій науково-практичній конференції "Ними гордиться наш край", яка відбулася 27 квітня 2012 року в м.Кам'янка.

     Збірка присвячена видатним людям славного своєю історіє і сучасністю - Кам'янщини.

     Упорядник - Шамрай О.Г., кандидат історичних наук, старший викладач кафедри державного управління та соціально-політичних наук Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, голова Кам'янської районної організації "Спілка краєзнавців", лауреат обласної премії ім.М.Максимовича.

     Видання буде корисним науковцям, викладачам, учням, всім, хто цікавиться краєзнавством.


Переглядів: 786 | Додав: kraeznaveс | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)

      З 3 липня по 8 липня 2012 року делегація педагогічних працівників Кам’янського району побувала на XV Міжрегіональному гуцульському фестивалі у м. Яремче Івано-Франківської області.
      Робота фестивалю була побудована за напрямками:
  • «Екологічне виховання школярів регіону»;
  • «Гірська школа. Стан. Проблеми. Перспективи розвитку»;
  • «Договори про співпрацю в галузі освіти, як елемент підвищення ефективності навчально-виховного процесу».
       Директор Кам’янської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Могилка А.П., представники вчительського колективу та профспілкового комітету з метою обміну досвідом роботи підписали з педагогічним колективом Яремчанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 договір про спільну діяльність навчальних закладів.
      Представники делегації мали змогу побувати у дитячому садку м. Яремче, ознайомитися з досвідом роботи по співпраці органів місцевого самоврядування і освіти. Крім того, вони мали змогу побувати у сучасній школі, спорудженій у с. Паляниця за кошти сільської громади, що дало можливість сільським дітям отримувати якісну і доступну освіту, поряд с цим делегація мала змогу піднятися на найвищу точку Карпатських гір - Говерлу.
      Уже в період роботи фестивалю, було розпочато виконання умов договору, а саме, проведено ряд спільних заходів щодо поширення традицій в духовному розвитку. Надзвичайно цікаво був проведений театралізований захід свята Івана Купала, який проходив на річці Прут м. Яремче.
      По завершенню роботи фестивалю відбулася товариська зустріч з футболу між командами учителів м. Яремче та м. Кам’янки. З рахунком 5:4 перемогу здобули освітяни нашого району.
      Кожна подія на освітянських теренах - це вагома річ у поширенні досвіду роботи та налагодженні партнерських стосунків між освітянами різних регіонів нашої держави, тому керівник делегації, начальник відділу освіти Кам’янської РДА О.Г.Шамрай запросив делегацію освітян м. Яремче відвідати нашу Черкащину та ознайомитися з історичним минулим та сучасним сьогоденням регіону.
Переглядів: 789 | Додав: kraeznaveс | Дата: 09.07.2012 | Коментарі (0)

     25 травня 2012 року в залі засідань Будинку рад відбулася зустріч керівництва району з творчо обдарованими дітьми.
     Саме на виконання Указу Президента України від 04.10.2010 року № 927/2010 «Про заходи щодо розвитку системи виявлення та підтримки обдарованих та талановитих дітей та молоді», пошуку, підтримки і стимулювання інтелектуально і творчообдарованих дітей та молоді, підготовки їх до самореалізації в сучасному суспільстві в навчально-виховних закладах району проводилась плідна робота.
      У нас є всі передумови для якісної реалізації розвитку творчих здібностей дітей розпочинаючи з дошкільного віку. В районі діє розгалужена мережа навчальних закладів де відповідно до навчальних планів учні вивчають курси за вибором, факультативи, клуби за інтересами, діє гурткова робота, проводиться різноманітна індивідуальна робота по розвитку творчих здібностей учнів.
     Упродовж 15-ти років в районі функціонує відділення Малої академії наук, в якому відкрито 8 наукових відділень.
     У 2011-2012 навчальному році 106 учнів на районному рівні захищали свої науково-дослідницькі роботи у 19 секціях Малої академії наук. Переможцями в районному захисті наукових робіт стали 52 учні, які захищали 72 наукові роботи. Ці роботи були направлені на захист до обласного відділення Малої академії наук і 40 учнів здобули перемогу на обласному рівні. З них: 8 перших місць, 12-других та 20-третіх місць. На обласних предметних олімпіадах 20 учнів району зайняли призові місця, з них – 15 учнів еколого-економічного ліцею. Велика робота по розвитку творчо-обдарованої молоді проводиться у цьому закладі.
      В цьому році 47 робіт учнів ліцею направлені на обласний конкурс-захист науково-дослідницьких робіт членів МАН, з яких 29 стали переможцями в обласному конкурсі - захисті. Маємо вже результати і на Всеукраїнському рівні. Серед учнів, які здобули перемоги на рівні України:
1. Олександр Чупак - друге місце на Всеукраїнській економічній олімпіаді – (11клас, вчитель Л.І.Гетьман);
2. Ярослав Майборода-третє місце у Всеукраїнській екологічній олімпіаді (10клас, вчитель Л.В.Ювшин);
3. Віолетта Ходоровська - третє місце у Всеукраїнському етапі конкурсу МАН (11 клас, Інформаційно-телекомунікаційні системи та технології, математика, наукові керівники: О.А.Чумаченко та В.С.Чумаченко);
4. Олександр Морозов - третє місце у Всеукраїнському етапі конкурсу МАН (9 клас, Технологічні процеси та перспективні технології, наукові керівники: В.О.Єрмоленко, Л.І.Зайцева);
5. Сергій Голобородий - третє місце у Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту робіт МАН (9 клас, агрономія, біологія, науковий керівник Л.В.Ювшин);
6. Канюк Тетяна і Рибалка Ірина - призери Всеукраїнського чемпіонату з інформаційних технологій «Екософт». Це всі учні еколого-економічного ліцею.
     Активізувалась робота з творчо обдарованими учнями у Кам’янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1. У захисті наукових робіт у цьому році взяли участь 16 учнів, що розкрили актуальність тем робіт, які вони досліджували, логічність викладу та їхнє практичне значення. З них 5 учнів зайняли призові місця на рівнв області. В обласних олімпіадах учні цієї школи зайняли 2 призові місця.
     У 2012 році учениця 11 класу Кам’янської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, член Національної спілки краєзнавців України Чижик Катерина (науковий керівник Шамрай О.Г., начальник відділу освіти, к.і.н.) зайняла ІІІ місце на Всеукраїнському рівні у конкурсі-захисті МАН в секції етнологія.
     Зростає активність учнів, які беруть участь у Міжнародному математичному конкурсі « Кенгуру», «Левеня» та Всеукраїнському конкурсі «Колосок». Значна частина учнів зареєструвалась на участь у конкурсі «Лелека».
      Для розвитку творчих здібностей в Кам’янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №2 працюють гуртки, діє клуб „Ерудит”, команда волонтерів „Імпульс». У 2011-2012 навчальному році учні цього закладу здобули перемоги в обласних етапах конкурсу - захисту МАН 3 учні, а в обласних олімпіадах – 2 учні.
      Вже не один рік учні Косарської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів стають переможцями обласного захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук. У 2011 році – 5 робіт переможців районного захисту наукових робіт МАН направлено на обласний захист, з них 1 учень здобув перемогу на обласному рівні.
      У цьому навчальному році на обласний захист були представлені: 2 роботи учнів Жаботинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, 1 робота Лебедівської та 3 роботи Ребедайлівської загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів. Із них на обласному рівні здобули перемогу лише 2 учні Жаботинської ЗОШ І-ІІІ ступенів.
      Важливими на сьогоднішній день конкурси: Міжнародний конкурс з української мови ім. Петра Яцика та мовно - літературний конкурс ім. Тараса Шевченка. У конкурсі знавців рідної мови імені П.Яцика 2 учні здобули перемогу на обласному рівні. Це учні Лебедівської та Кам’янської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2. В конкурсі ім. Тараса Шевченка на обласному та Всеукраїнському рівнях перемогу здобула Макогін Ольга, учениця 7 класу Лебедівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.
       13 гуртківців станції юних техніків стали переможцями у Всеукраїнських конкурсах (початкового технічного моделювання, науково-технічної творчості, юних радіо конструкторів, радіоаматорів-спостерігачів та ін.), а 24 – переможці обласних конкурсів та змагань.
      Гуртківці Будинку творчості за участь у Всеукраїнських конкурсах, змаганнях та фестивалях мають 12 нагород та 28 на обласному рівні.
      Згідно плану роботи з творчообдарованими дітьми в районі систематично проводяться фестивалі творчості „Юні таланти Кам’янщини”, „Грайлива веселка”, літературний конкурс „Тарасовими шляхами”, різні фестивалі, інтелектуальні конкурси та змагання.
     Разом з тим у роботі з творчо обдарованими дітьми є ряд проблем, і саме ми повинні використати всі резерви форм і методів у цій роботі, для того щоб поставлені важливі завдання були максимально виконані згідно Указу Президента України «Про заходи щодо розвитку системи виявлення та підтримки обдарованих та талановитих дітей та молоді».
Переглядів: 835 | Додав: kraeznaveс | Дата: 26.05.2012 | Коментарі (0)

     На адресу Кам'янської районної громадської організації "Спілка краєзнавців" надійшо вітальний лист від Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України такого змісту:
 
Учасникам Дев’ятої районної
науково-краєзнавчої конференції
,,Ними гордиться наш край”
     Сердечно вітаю учасників конференції, присвяченої видатним людям славного своєю історією і сучасністю краю.
     Проведення такої авторитетної конференції є підтвердженням того, що на Кам’янщині знають і шанують своїх видатних земляків, які жили і творили в ім’я України, щиро вболівали за її долю і майбутнє. Вивчення та популяризація їх життя і діяльності має особливе значення у справі виховання молодого покоління, оскільки життєвий шлях кожного з них уособлює такі риси, як патріотизм, відданість і чесність в служінні своєму народові і є прикладом гідним наслідування.
     Відрадно, що ініціаторами такої суспільно значимої справи виступають члени районної організації Національної спілки краєзнавців України, усі краєзнавці району.
     Переконаний, що нинішня конференція дасть поштовх для подальших досліджень життєвого шляху відомих, нерідко незаслужено забутих земляків, які багато зробили для нашої держави. Це стосується і сучасників, які чесно трудяться, проявляють ініціативу і безкорисливість, вносять вагомий внесок в економічний та соціально-культурний розвиток краю.
     Користуючись нагодою, хотів би привітати краєзнавців Кам’янщини, усіх, хто за покликом серця, без будь-якої винагороди, веде активну пошукову роботу, доносить до людей і, насамперед молоді, знання про історію рідного краю.
     Бажаю учасникам районної науково-краєзнавчої конференції міцного здоров’я, творчої наснаги, змістовної і зацікавленої дискусії. 
      З повагою,
      голова Черкаської обласної організації
      Національної спілки краєзнавців України
                                           Василь Мельниченко
Переглядів: 935 | Додав: kraeznaveс | Дата: 26.04.2012 | Коментарі (0)

     27 квітня у концертному залі музичної школи відбулася чергова, вже 9-та науково-краєзнавча конференція, присвячена видатним особистостям Кам’янщини.
      У конференції взяли участь заступник голови райдержадміністрації Шляхтова Л.М., яка виступила з короткою промовою з побажаннями удачі всім її учасникам, а також депутат районної ради Щербушенко С.Л. Також були запрошені представник районної газети «Трудова слава», працівники Центральної районної бібліотеки, Державного історико-культурного заповідника.
      Відкрив конференцію голова районної громадської організації «Спілка краєзнавців» Шамрай О.Г. Зачитавши вітальне слово голови Черкаської обласної організації «Спілка краєзнавців Черкащини» Мельниченка Василя Миколайовича, він підбив підсумки і вручив дипломи переможцям та подяки учасникам краєзнавчої вікторини, яка нещодавно проходила. Також директор історичного музею Ляшку Ю.Ю., директор музею ім. О.С.Пушкіна та П.І.Чайковського Чупак Т.П. отримали з рук Олександра Григоровича посвідчення членів Національної спілки краєзнавців України.
       Після організаційної частини розпочалися виступи учасників конференції, які тривали впродовж трьох годин. Підбила підсумки, стисло вказавши на недоліки досліджень, побажавши правильної підготовки робіт, директор Державного історико-культурного заповідника Таран Г.М.
      По закінченню заходу всі учасники та члени районної Спілки краєзнавців сфотографувалися на згадку про конференцію.
 
Переглядів: 996 | Додав: kraeznaveс | Дата: 26.04.2012 | Коментарі (0)

      З 10 по 13 квітня 2012 року у м. Києві проходив Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України. Понад сто школярів показали високий рівень знань з профільного предмета, глибину розуміння обраної теми і вміння відстоювати власну точку зору перед однолітками й авторитетними вченими, змагаючись у п’яти секціях: історія України; археологія; історичне краєзнавство; етнологія і всесвітня історія.
     12 квітня відбувся фінальний етап захисту. Чижик Катя, учениця 11 класу Кам'янської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1, після досить виснажливого, напруженого та нервового дня, виборола призове третє місце для Кам'янщини у секції "Етнологія".
     Щиросердечно вітаємо Катерину Михайлівну та її наукового керівника, начальника відділу освіти Кам'янської РДА Шамрая Олександра Григоровича з цією, без сумніву, дуже важливою подією в їхньому житті і зичимо в майбутньому здобувати немало славних перемог на загальнодержавному рівні!
Серед талантів наших наукових
Є і одна осяяна перлина
Розумна, вміла та чудова
Її ім'я - Чижик Катерина
Переглядів: 1004 | Додав: kraeznaveс | Дата: 13.04.2012 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 4 5 6 7 8 9 »

Пошук
Календар
«  Апрель 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Друзі сайту
 
 
 
 
 
Каменка
Copyright "Спілка краєзнавців Кам'янщини" © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz